11 september 2009

San Francisco

"So very, very, very nice you are here, you are so welcome to be here, enjoy your extended stay here in San Francisco" Zo worden we verwelkomd bij het SFMOMA, San Francisco museum van moderne kunst, schallend versterkt door een luidspreker voor de lange rij wachtenden. Wij als verwende wereldreizigers, konden de dame vertellen dat ze de extra tentoonstelling kon laten zitten, want Richard Avadon hadden we al in Amsterdam gezien.
Opgemonterd traden wij het museum binnen, waar we tot onze verbazing op de derde verdieping eindelijk onze droom van een rijdend huis vonden. Daar stond ie dan, een omgebouwd half treinstel en dan op een moderne manier ingericht. Het bleek het project van twee kunstenaars te zijn, die graag in de woestijn waren en een RV zochten, maar de inrichting van die RV's zo verschrikkelijk vonden, dat ze er zelf maar een hadden gemaakt, maar dan als caravan achter een auto. Eindelijk ons doel bereikt!



Van hun reis hebben ze foto's gemaakt als kunstproject, aan het eind van de reis staan er drie op het plein voor het MOMA, waarvan een met de lift naar boven werd vervoerd.


Is het geen schatje!


Met drie klokken voor de wereldreiziger, een groot bed, een prachtig keukentje en een wc'tje.


Uitzicht van het MOMA op de kerk die helemaal ingebouwd is door gigantische gebouwen.

Afscheid van Greenwood Pier Inn

En daar gaan we weer, terug naar San Francisco, waar we een kleine week willen blijven om wat boodschapjes te doen en te overdenken hoe we verder gaan. Het wordt erg mistig onderweg, tekenend voor ons gevoel.


Greenwood Pier Inn, het oudste huisje, nu het kantoor. De gasthuisjes zijn er achter verborgen, ook de Oceaan.


Zo mistig is onze blik geworden


Gelukkig zien we hier Frank en Sandra fietsen (zou toch kunnen?), dat geeft weer moed.

10 september 2009

Ontspanning

Na nog een dag gereisd te hebben voor een afgetrapte, waardeloze Vixen, heb ik het ondanks alle avonturen wel gehad met het autorijden en komen we "heel toevallig" weer langs ons mooiste plekje, hotel Greenwood Pier Inn, zie up to the North2. Dit keer worden we wel heel koninklijk ontvangen en krijgen voor een grote reductie een heel huisje, de Tower, met jawel, een torentje waar je over de Oceaan kijkt. Het eerste wat we doen is een schuimbad nemen in de jaccuzzi. We blijven twee nachten en een dag en eten ook eindelijk weer eens echt heel erg lekker. Meer onze smaak, de smaak van de amerikanen is wel erg zoet en dat begint ons tegen te staan. Dit is het paradijs met lekkere clamshowder, black rock vis, New York Steak, zo lekker vlees nog nooit gegeten en dan het ontbijt, wordt 's morgens aan je deur in een mandje gebracht. Dit is de meest romantische plek die ik ooit heb gezien met erg aardige mensen, er worden ook trouwerijen georganiseerd, maar ze hebben helaas erg te lijden van de crisis. En we hopen dat ze dit overleven. Ook de omgeving met de steenstrandjes met het spectaculaire zeewier vinden we prachtig.















Heel veel vogels te zien

7 september 2009

Laborday: California State Fair

Het is Laborweekend en dan wordt er van alles georganiseerd, Koos wilde iets echts Amerikaans en ik was moe, maar ging toch maar mee naar de State fair. Entree en alles was erg duur en het eerste wat we zagen was een kermis en voor $1 kon je "Big Al" the giant florida alligator bekijken. Was wel erg zielig zo'n groot beest in een kooi in het water zien te liggen. Maar ja, je denkt een kermis, dan moet je wat. Gelukkig liepen we door en kwamen in een overdekte hal terecht met een heerlijke dierengeur en wat bleek, daar werd de jaarlijkse californische keuring van gefokte dieren gehouden. Het was jammer dat de batterijen leeg waren van mijn fototoestel, want hier was zoveel te zien, om een indruk te geven zie foto's, meer kon ik niet maken. Ik heb nog nooit zo'n groot evenement gezien als dit, overal kramen(duur en oninteressant, behalve de voetmassagehulp). De dieren waren het leukst, vooral de keuring ervan. Dat gebeurt zo: de dieren werden kort voor de keuring geschoren, gekamd, gewassen en wat al en dan met de medesoort in een ring gebracht en daar werden ze zo neergezet of gedreven dat de keurmeesters ze goed konden voelen, bekijken. Als dat gedaan was, kwam de keurmeester met een microfoon en vertelde dat ze allemaal prachtig waren, maar die ene was wel erg mooi in vorm. Werkelijk een schitterend spektakel.


Op naar de Fair


Dit is een (manlijk) schaap en drie mannen tegelijk maken hem op.


Alle mannen worden gekeurd en goed geplaatst.


Shetland schaap, kijk naar de getaande armen van de oude vrouw.


Zoveel is er te zien


De varkens, miss piggy in het midden was het mooist, vonden wij ook wel, maar vooral groot en roze en zwaar


Nacht in Sacramento, het oude gedeelte met treinstation is intact gebleven, vooral voor de toeristenindustrie, maar net zoals Marken bij ons, was het toch heel interessant te zien, met heel brede straten wat ik niet verwachtte. En een prachtige verzameling treinen die je alleen van films kent.

Sacramento

Zijn aanbeland in Sacramento, de hoofdstad van Californie en in vroeger tijden een Golddiggerstown. Een dag wezen shoppen bij REI, outdoorspecialist en veel geld uitgegeven. In Amerika worden alleen mummieslaapzakken verkocht, maar je kunt ze wel aan elkaar ritsen en dan de matjes in de slaapzak zelf doen. En een prachtige, heel lichte rugzak voor mij gevonden, niet te koop in Nederland. Een heerlijk dagje uitverkoop, alleen geen uitverkoopjes gevonden.


Op weg naar Sacramento


Door Sacramentovalley, een landbouwgebied, omschreven als dull. Ik vond het wel interessant, maar niet veel foto's gemaakt.

6 september 2009

Grants Pass

Weer een prachtige tocht nu van Crescent City naar Grants Pass. Overal stoppen we en zien inmiddels in Oregon twee oude zussen met weinig tanden een prachtig bedrijfje runnen, waar je heerlijk tomaatjes kunt kopen, zelf bloemen kunt knippen en lekkere knoflook kunt kopen. De natuur hier is overweldigend, waar we ook rijden.

Welkom in Oregon, totaal verschillend van Californie, armoede overal troef.


Koos in een…

Bob en Ellis die hun Vixen voor te veel geld te koop aanbieden, maar we worden wel erg goed ontvangen. En we hebben weer een gezellig middagje.


Teleurgesteld terug on the road


Maar om een idee van de sfeer in de auto te krijgen, kijk en luister je hier.

Up to the north 2

's Morgens weer verder naar het noorden, ik kon heel moeilijk uit deze lieflijke omgeving vertrekken, Elk is een kleine gemeenschap met schrijvers en artiesten en hippieachtige mensen, zag er erg gezellig en vriendelijk uit. Ik dacht lekker te slapen bij het ruisen van de Oceaan, maar er was een beekje geinstalleerd in de tuin, die mechanisch in stand werd gehouden en veel lawaai maakte. Die Amerikanen zijn niet vies van mechanisch lawaai. Maar nu weer verder naar het wat ruigere noorden en Oregon.

Wat een heerlijk bed.



Onderweg een paar uur op een strand geweest, Koos in het water, Jelske deed aardige zeewiervondsten:



Dit is een kelpnatuurgebied, er spoelen heel grote en lange wieren aan, prachtig.


Ook groeit hier overal een mooie lelieachtige bloem, ziet er uit als een bolgewas, zoiets als bij ons de herftsttijloos.

Landinwaarts en later op de dag werd het mistig, lekker fris.

En ja, eindelijk in Eureka, deze plaats werd zo genoemd omdat hier eindelijk het goud was gevonden!

Mijn tweede beer, gezien in een National Redwood Park. Alles waar iets van belang groeit, wordt een park, maar er is geen geld meer om ze te onderhouden. Je kon altijd goedkoop staan in de National State Parks, maar nu heeft Schwarzenegger bedacht dat de mensen 30 dollar per nacht meer moeten betalen, om deze parken te onderhouden. Dus nu komt er helemaal niemand meer. Overal in die parken staan berekasten, daarin stop je je eten, anders eten de beren het 's nachts op! Lekker…

En ja hoor, Koos kon het niet laten, dit was de big tree, in een ander nationaal park, veel mooier en bijzonderder, omdat dit Redwood is (geen Sequoia, maar Redwood, ook imposant) dichtbij de Oceaan. Door het vochtige klimaat is er een heel bijzondere ondergroei en broeden er zeevogels in de bomen. Heel mysterieuze sfeer, vooral zo aan het eind van de dag. Dit is ook allemaal Indianengebied, wat je overal in de namen tegenkomt.

Dit is de vollemaan boven Klamath. Ook Indianengebied. Bij het zoeken naar onderdak, kwamen we een echt, ouderwetse natuur camping tegen, maar we hadden helaas geen tent mee, nu wel. En hebben we overnacht in Crescent City. Het wordt hier steeds ruiger en vissersgebied.

Up to the north

Vandaag naar het noorden, uit San Francisco vandaan. Up to the north. Richting Grants Pass, want daar staat een… ja hoor, een Vixen. Het is wel drie dagen rijden als we de 1 langs de kust nemen en dat gaan we doen, want dat moet zo'n prachtige route zijn.
En dat is het ook, ongelooflijk mooi, hoe noordelijker we komen.

Een laatste blik op de Golden Gate.

San Francisco vanaf de overkant van de Golden Gate.


Real America



Terug bij de Oceaan

Ook hier zijn er koeien.

Vannacht logeren we in een prachtig, romantisch, beetje hippiegevoelig, californisch, in een kamer genaamd de walvis. In december en het voorjaar kun je vanaf hier de walvissen zien. Met uitzicht op de Oceaan, een prachtige tuin met bloemen, waar kolibri's op afkomen. Heel dure kamer voor de helft mochten we overnachten, wij blij. Met een jaccuzzi buiten, uitzicht op de oceaan. Heel vrouwelijke kamer, voor mij wel heel erg leuk en Koos was ook wel erg tevreden,

Het uitzicht dichtbij het hotel.

Met weer een prachtig, romantische zonsondergang. Nu in Elk.